Strategische co-creatieworkshop voor maatwerk

Provincie Antwerpen

UMPA, de federatie van Antwerpse maatwerkbedrijven, werkte aan een herdefiniëring van haar missie en visie onder de noemer UMPA 2.0. Met behulp van een interactieve co-creatieworkshop werd een breed gedragen basis gelegd voor het nieuwe charter en de toekomstige bestuursvorm. Tijdens deze strategische denkdag werden kernvragen beantwoord over doelgroepen, meerwaarde en samenwerking, en werden de fundamenten gelegd voor een roadmap richting duurzame groei. Het resultaat was een set van 10 geboden en een concreet plan voor de transitie naar UMPA 2.0.

facilitatie
opleiding
Image
Waarom wordt er actie ondernomen?

Het creëren van een toekomstvisie voor UMPA 2.0

Het creëren van een toekomstvisie voor UMPA 2.0

UMPA, als federatie van Antwerpse maatwerkbedrijven, stond aan het begin van een belangrijke transitie. Met de ambitie om de organisatie te herstructureren en haar werking verder te professionaliseren, rees de vraag hoe UMPA 2.0 kon bijdragen aan duurzame samenwerking binnen de federatie.

Essentiële vragen moesten worden beantwoord: wie behoort tot de doelgroep, welke meerwaarde biedt UMPA 2.0, en hoe kan de organisatie structureel samenwerken binnen de federatie? Deze denkdag werd opgezet om niet alleen een nieuw charter te formuleren, maar ook om een gezamenlijke visie te ontwikkelen die de neuzen in dezelfde richting zet. Het doel was om knopen door te hakken en concrete stappen te definiëren voor de transitie naar UMPA 2.0.

Van strategisch denken naar concrete acties

Van strategisch denken naar concrete acties

De co-creatieworkshop begon met een interactieve oefening op basis van de journalistenmethode, waarbij deelnemers in kleine groepen werden verdeeld en vragen behandelden zoals "Wie willen we betrekken bij UMPA 2.0?" en "Wat willen we bereiken?" Korte interviews binnen de groepen leverden diepgaande inzichten die de basis vormden voor de missie en visie van UMPA 2.0.

Daarna werden de resultaten van een vooraf uitgevoerde bevraging besproken. Deze enquête richtte zich op 10 voorgestelde stellingen voor het nieuwe charter. Tijdens de plenaire sessie werden de stellingen verder verfijnd en gevalideerd met behulp van Mentimeter-stemrondes, waarmee een breed gedragen consensus werd bereikt.

De dag werd afgesloten met een roadmapping oefening, waarin deelnemers reflecteerden op wat behouden moest blijven uit UMPA 1.0, wat gestopt moest worden, en welke stappen prioriteit kregen in de overgang naar UMPA 2.0. Deze sessies hielpen om een helder beeld te schetsen van de vervolgstappen en om concrete acties te definiëren.

Een toekomstbestendig charter en roadmap

Een toekomstbestendig charter en roadmap

Het project resulteerde in een set van 10 kernstellingen die de basis vormen van het nieuwe charter voor UMPA 2.0. Deze stellingen, aangevuld met inzichten uit de workshops en een duidelijke roadmap, bieden richting voor de toekomstige werking van de federatie.

Daarnaast werd een breed draagvlak gecreëerd onder de deelnemers. Door interactieve methoden en participatieve besluitvorming ontstond niet alleen een gezamenlijk gedragen visie, maar ook een praktische set acties die direct kunnen worden opgepakt in de transitie naar een toekomstbestendige organisatie.

Samen bouwen aan een sterke toekomst

Samen bouwen aan een sterke toekomst

UMPA 2.0 is ontworpen om de samenwerking tussen maatwerkbedrijven in Antwerpen te versterken. De federatie wil meerwaarde creëren door kennis te delen, structureel samen te werken en maatwerkbedrijven te ondersteunen in hun ontwikkeling. Door een vernieuwd charter en een toekomstgerichte aanpak kan UMPA beter inspelen op de behoeften van haar leden.

Image
Image

Joost Thurman

Business Designer
"De workshop gaf ons de kans om samen de fundamenten van UMPA 2.0 te leggen en concrete stappen te definiëren voor een sterkere samenwerking in de sociale economie."
Image

Twijfel je nog over jouw innovatie uitdaging?
Of wil je meer inspiratie?

Ons eerste advies is vrijblijvend en op maat.
Neem contact op