Leren en inspireren voor een circulaire toekomst

VVSG & Vlaanderen Circulair

In opdracht van VVSG en Vlaanderen Circulair faciliteerden we de opleiding Circulaire Gemeente. Gedurende drie interactieve opleidingsdagen werden beleidsmakers en ambtenaren geïnspireerd om circulaire economie te integreren in hun beleid en organisatie. Deelnemers werkten aan concrete actieplannen en kregen praktische tools en methodieken mee om de transitie naar een circulaire gemeente te versnellen.

facilitatie
opleiding
Image
Waarom wordt er actie ondernomen?

Circulaire economie als motor voor lokaal beleid

Steden en gemeenten spelen een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Dit betekent het opzetten van deelsystemen, stimuleren van hergebruik en herstel, en integreren van circulaire projecten zoals Repair Cafés en kringwinkels. Naast milieuvoordelen biedt dit kansen voor de lokale economie en het sociale beleid.

Om deze ambitie waar te maken, zochten VVSG en Vlaanderen Circulair naar een manier om lokale beleidsmakers te inspireren en concrete handvaten te bieden. Het doel was om leren in groepsverband te bevorderen en in te spelen op individuele behoeften. Professionele begeleiding werd ingeschakeld om dit traject in goede banen te leiden.

Drie dagen leren, co-creëren en verbinden

Het leertraject bestond uit drie (inter)actieve opleidingsdagen waarin deelnemers samenwerkten aan circulaire beleidsontwikkeling:

  • Dag 1: Het stellen van ambities en identificeren van mogelijke actiedomeinen. Deelnemers verkenden hoe ze een "stip op de horizon" konden formuleren en hun circulaire ambities konden koppelen aan concrete doelstellingen.
  • Dag 2: De rol van gemeenten in circulaire economie. Hier werd ingegaan op monitoring en impactmetingen om inzicht te krijgen in de effecten van beleidsacties.
  • Dag 3: Het opzetten en financieren van circulaire projecten. De focus lag op het vertalen van circulaire initiatieven naar uitvoerbare plannen en het vinden van financiële middelen.

Tijdens het traject werden methodieken en inzichten gedeeld via interactieve sessies en een invulboekje dat deelnemers konden meenemen naar hun organisatie.

Concrete impact voor deelnemers en gemeenten

De opleiding Circulaire Gemeente bereikte 16 deelnemers uit 12 steden, gemeenten en intercommunales. Deelnemers werden geïnspireerd en uitgerust met tools om circulaire economie te integreren in hun beleid en praktijk. Het invulboekje bood een tastbare leidraad om binnen de eigen organisatie verder te werken.

Deze opleiding zorgde niet alleen voor inspiratie, maar ook voor concrete actieplannen die bijdragen aan de transitie naar een duurzamere en toekomstbestendige samenleving.

VVSG en Vlaanderen Circulair als aanjagers van verandering

VVSG en Vlaanderen Circulair spelen een sleutelrol in het versterken van lokale besturen in de transitie naar circulaire economie. Met deze opleiding hebben zij een platform geboden voor kennisdeling, samenwerking en het ontwikkelen van concrete actieplannen die impact maken op lokaal niveau.

Vlaanderen Circulair logo
Leonie Levrouw geeft een presentatie

Leonie Levrouw

Service Designer
"Het mooiste aan dit traject was zien hoe lokale besturen samenwerkten om concrete stappen te zetten richting een circulaire toekomst."
Image

Twijfel je nog over jouw innovatie uitdaging?
Of wil je meer inspiratie?

Ons eerste advies is vrijblijvend en op maat.
Neem contact op