Het verbeteren van levenslang leren in Vlaanderen

Departement Werk en Sociale Economie

Voor het Departement Werk en Sociale Economie onderzochten we hoe meer Vlaamse burgers betrokken kunnen worden bij levenslang leren. Via persona-ontwikkeling en customer journey mapping brachten we de barrières en motivaties van geïnteresseerde, niet-deelnemende burgers in kaart. Het resultaat: strategische aanbevelingen en concrete customer journeys om beleid en opleidingsverstrekkers te ondersteunen bij het versterken van levenslang leren in Vlaanderen.

facilitatie
onderzoek
Image
Waarom wordt er actie ondernomen?

Het wegnemen van drempels voor levenslang leren

Het Departement Werk en Sociale Economie stond voor de uitdaging om meer burgers te betrekken bij levenslang leren en te begrijpen waarom sommige mensen niet deelnemen aan opleidingen. Om een nieuw post-initieel opleidingsaanbod te ontwikkelen, moesten er antwoorden komen op vragen zoals:

  • Wat motiveert burgers om te starten met leren?
  • Welke drempels ervaren zij?
  • Welke stappen zetten mensen vóór ze deelnemen aan een opleiding?

Het doel was om inzichten te verzamelen die leiden tot gerichte beleidsinterventies en een efficiëntere ondersteuning van burgers en opleidingsverstrekkers.

Een mensgerichte aanpak voor levenslang leren op maat

Het onderzoek werd uitgevoerd in drie fases:

  1. Diepte-interviews: Met 40 respondenten met diverse achtergronden werden persoonlijke verhalen verzameld om leernoden en drempels te identificeren.
  2. Persona-ontwikkeling: Op basis van de interviews creëerden we archetypes van de doelgroep, inclusief hun motivaties, behoeften en barrières.
  3. Customer journey mapping: We visualiseerden het leerproces van burgers, opleidingsverstrekkers en organisaties. Hierbij werden drempels en opportuniteiten in kaart gebracht.

Een co-creatieve aanpak stond centraal, met actieve participatie van het projectteam en input van opleidingsverstrekkers en beleidsmakers. Dit resulteerde in een rijk overzicht van huidige situaties en wenselijke toekomstscenario’s.

Strategische inzichten en tools om levenslang leren te versterken

Het onderzoek leverde diverse waardevolle resultaten op:

  • Concrete persona’s: Helder uitgewerkte archetypes die opleidingsverstrekkers en beleidsmakers ondersteunen bij het afstemmen van hun aanbod.
  • Customer journeys: Gedetailleerde weergaven van zowel de huidige als gewenste leertrajecten, met praktische aanbevelingen voor interventies.
  • Beleidsinterventies: Adviezen over hoe barrières zoals gebrek aan tijd, kennis of middelen overwonnen kunnen worden om meer mensen te betrekken bij leren.

Deze inzichten bieden een duidelijke basis voor verdere beleidsontwikkeling en ondersteunen opleidingsverstrekkers bij het bereiken van meer burgers.

Een innovatief beleid voor een lerende samenleving

Het Departement Werk en Sociale Economie speelt een cruciale rol in het stimuleren van levenslang leren in Vlaanderen. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met IDEA Consult, benadrukt hun toewijding aan inclusief en toekomstgericht beleid. Door het betrekken van diverse stakeholders en het inzetten van een co-creatieve aanpak, werd een solide basis gelegd voor het versterken van levenslang leren.

Het project is een inspirerend voorbeeld van hoe onderzoek en co-creatie kunnen bijdragen aan maatschappelijke vooruitgang in een snel veranderende wereld.

Image
Image
Grisha-project

Grisha Verlinden

Service Designer
"Achterhalen wat de échte drempels zijn voor mensen om een opleiding te volgen doe je niet door middel van uitgebreide studie, wel door het de mensen zélf te vragen en ermee aan de slag te gaan via co-creatie."
Argonauts-workshop

Twijfel je nog over jouw innovatie uitdaging?
Of wil je meer inspiratie?

Ons eerste advies is vrijblijvend en op maat.
Neem contact op